home Hasznos infók Itt a top 5 technika, amivel az autószerelők lehúzhatnak

Itt a top 5 technika, amivel az autószerelők lehúzhatnak

0 people like this.

Az autószerelők gyakran különféle trükkökkel próbálják a gyanútlan autótulajdonosok pénztárcájából a lehető legtöbbet kicsikarni. Mit tehetsz, hogy ne válj te is az áldozatukká?

Társszerző: Hajdu Balázs

Egy friss felmérés alapján az autószerelőké az egyik legkevésbé megbízható szakma az Egyesült Királyságban, de talán az egész világon. A kutatások azt is kimutatták, milyen trükkökkel, praktikákkal próbálják lépre csalni a szerelők a gyanútlan tulajdonosokat.

A Confused.com internetes oldal által elvégzett felmérés alapján az autósok 85 százaléka nem bízik a szerelőjében. Háromból egy pedig úgy érzi, átlagosan 40 000 forinttal fizetett többet a kelleténél, valamint további 13 százalék számolt be olyan alkatrészek megvásárlásáról, melyeket a szerelő javasolt, de abszolút nem voltak szükségesek.

autószerviz

A legfontosabb tanács talán az, hogy ne higgyj el mindent a szerelőknek anélkül, hogy kérdéseket tennél fel.

Hogyan kerüld el, hogy a szerelő lehúzzon?

Legközelebb ha szervizbe viszed az autódat, jussanak eszedbe ezek a tippek:

  1. Autós zsargon, szakszavak: A szerelők gyakran próbálnak megtéveszteni azzal, hogy bonyolult műszaki nyelvezetet használnak, így azt is kifizeted, amire valójában nincs is szükséged. Mindig kérd meg a szerelőt, hogy magyarázza el, miről is van szó pontosan. Ha nem kapsz magyarázatot, kezdj el gyanakodni.
  2. Túlszámlázás: Ha nem tudod, mennyibe kerülnek az alkatrészek, gyakorlatilag a szervizre bízod, mennyit számláznak ki neked. Nézz utána az alkatrészek körülbelüli árának, hogy tudd, mire számíthatsz.
  3. Cserealkatrészek: Néhány szervizben kihasználják azt, hogy az autósok általában nem tudnak túl sokat az alkatrészekről, és használt alkatrészt adnak el, vagy ki sem cserélik a szóban forgó, hibás darabot. Kérd, hogy mutassák meg a régi, kicserélt alkatrészt. Ellenőrizd, hogy az újonnan megvásárolt alkatrész számláját, hogy valóban új alkatrészt építette-e be az autódba.
  4. Szükségtelen javítások: Néhány szerelő elvégez szükségtelen, plusz javításokat, azon felül, amiért alapvetően bevitted a gépet. Kérd meg a szervizt, hogy hívjanak fel, mielőtt belekezdenek bármilyen pluszmunkába.
  5. A lapos gumik automatikus cseréje: Gyakran a lapos gumikat valóban le kell cserélni – de nem mindig. Ha a gumi jó állapotban van, a defektet pedig csak külső sérülés okozza, akkor leggyakrabban javítható. Kérd, hogy mutassák meg a defekt helyét, és kerüld el, hogy meg kelljen vásárolnod egy új garnitúra gumit, ha az nem indokolt.

autószerelés

Körülbelül hétből egy felmérésben résztvevő autótulajdonos tapasztalta, hogy a szerelő próbálta megtéveszteni a szakzsargon használatával – ám mindössze 10 százalék merne kérdéseket feltenni, ha nem értik pontosan, miről van szó. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a női sofőrök sokkal gyakrabban esnek áldozatul a szerelők kapzsiságának, mint a férfiak.

Amanda Stretton, a Confused.com szerkesztője elmondta:

„Az autósok éppen eleget fizettek már ki feleslegesen a szerelőknek. Az emberek komolyan aggódnak, ha szervizbe kell vinniük az autót, vajon milyen extra költség várja őket. Nagyon sok ezzel együtt is a megbízható szerviz, az emberek mégis szkeptikusak, hiszen egyszerűen nem tudják, mi mennyibe kerül. Azt tanácsoljuk tehát, hogy mindig nézzenek utána az alkatrészek árának, illetve a javítási költségeknek, mielőtt szervizt választanak.”

Téged is megpróbáltak már átverni a szervizben? Hogyan? Írd meg kommentben, hogy mások is tanulhassanak belől!

Forrás: 

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!
0 people like this.
Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+
Youtube
Youtube
Email
RSS

Kapcsolódó írások

2 komment itt: “Itt a top 5 technika, amivel az autószerelők lehúzhatnak

  1. Naponta talalkozom olyan ügyfélell aki ehez hasonló oldalakat böngészik. F*szság! Ha nem bizik a szerelőbe vigye máshova vagy csinalja meg sajat maga otthon, töllem is kérik mutassam meg az alkatrészről a számlát… nem! Semmi köze az ügyfélnek én mennyiért kapom és számlázom tovább, a kedvezmény az engem illet, jó hovy nem arrol cikkeztek hogy a szervizelnek közel 50% kedvezmémyük van, nehagyd hogy rajtad myerészkedjenek
    … orvosnal is utana jartok mit irat fel? Lehet felesleges, nem is az a bajod… istenem…..

    1. Szerencsére vannak ilyen oldalak ahol a laikusnak is elmondják, hogy nagyon is sok szervizben lehúzkodják!!! És hogy igenis legalább nagyjából legyen tisztában a dolgokkal! Az alkatrész beszerzési számláját pedig joga van elkérni, ha nem kapja meg , mehet a felügyeleti szervekhez. A csaló szervizek taktikája a titkolózás!!! Más kérdés hogy min. 40%al olcsóbban kapja a szerviz az alkatrészt, és annyiért adja tovább, amennyiért akarja! Szíve joga! Bár sztem ez sem titok! Ha minden szerviz korrekt lenne, akkor nem lenne szükség ilyen cikkekre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alapjárat