home Nagyvilág Poloskainvázió miatt fordítják vissza a japán autókat

Poloskainvázió miatt fordítják vissza a japán autókat

0 people like this.

Új-Zéland kitilt a kikötőiből több hatalmas, főként japán használt és új autókat szállító hajót, mert rakományuk tele van ázsiai címeres poloskákkal.

A címeres poloska Magyarországon is terjed, a gyorsan szaporodó és falánk bogarak hatalmas károkat okoznak a mezőgazdaságban. Nagy pusztítást visznek végbe az általuk megszállt gyümölcsösökben, de a kukoricát, a zöldségféléket, a szóját és a dísznövényeket is károsítják. Nem beszélve arról, hogy a városok zöldterületeit is ellepik, ahonnan ősszel a hideg elől szívesen behúzódnak a lakásokba. Ha bekövetkezett a poloskainvázió, nagyon nehéz ellene védekezni, egyrészt mert nagyon ellenállók, másrészt a permetezés más őshonos fajokat is elpusztít.

10 ezer japán autót nem engednek partra tenni Új-Zélandon
10 ezer japán autót nem engednek partra tenni Új-Zélandon

Új-Zélandon is válságos a helyzet, az érzékeny ökoszisztémájú országba tengeri hajókon, főleg japán használt és újautó szállítmányokkal jutottak be. A kormány megelégelte a dolgot, ezért bejelentették, visszafordítanak három hatalmas szállítóhajót, ami éppen most közeledik az ország partjai felé. Az új-zélandi autóimportőrök szövetségének vezetője szerint ez összesen mintegy tízezer autót érint, ugyanis annyi van a problémás hajókon. Davis Vinsen az elmúlt harminc év legsúlyosabb válságáról beszél, ugyanis nem csak az úton lévő járművek nem érkeznek meg, hanem az a további nyolcezer autó sem, ami jelenleg behajózásra vár.

Új-Zélandot azért érinti különösen érzékenyen az import leállítása, mert az országban a 90-es évek végén megszűnt az autógyártás, vagyis teljes egészében importra szorulnak. A legtöbb autó és alkatrész Japánból érkezik, ennek értéke a 2017-es esztendő első felében 1,8 milliárd amerikai dollár volt.

A kikötőkben már érezhető a válsághangulat, több cég is lecsökkentette dolgozói munkaidejét, de ha nem oldódik meg gyorsan a helyzet, biztosan lesznek leépítések is. Az új-zélandi kormány szerint az import újra elindulhat, amint a fertőzött japán autókat az előírt módon fertőtlenítik.

A szigorúság annyiban érthető, hogy 2012-ben már felbukkant az országban egy új kártevő, az ázsiai gyapjaslepke, aminek tojásait később japánból importált járműveken találták meg.

Forrás:

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!
0 people like this.
Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+
Youtube
Youtube
Email
RSS

Kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alapjárat