home Hasznos infók Sokba kerül, ha hibázol! Fizetős és ingyenes útszakaszok 2018-ban

Sokba kerül, ha hibázol! Fizetős és ingyenes útszakaszok 2018-ban

0 people like this.

2018-ban újabb fizetős szakaszokkal bővült a magyar útrendszer. Hogy mi fizetős és mi nem, az sokszor egyáltalán nem egyértelmű, mint ahogy az sem, hogy a megyei matricáddal meddig mehetsz büntetlenül. Ehhez kapsz most megyékre lebontva segítséget.

Társszerző: Fülöp Norbert

Drága mulatság felhajtani matrica nélkül egy fizetős útszakaszra, személyautónál ez 15 ezer forintos bírságot jelent, ha pedig 30 nap után sem fizetsz, a számla csaknem 60 ezer forint is lehet.

Szerencsére 2018-tól végre utólag is vásárolhatsz autópálya matricát, ha véletlenül hajtottál csak fel egy fizetős útra. Arra azonban figyelj, hogy csak 60 perced van megvenni a matricát, utána már keményen büntetnek. A fizetős szakaszok rendszere különösen Pest megyében átláthatatlan, itt is leginkább az M0-ás körgyűrű okozhat fejtörést, hogy miért, azt lejjebb részletesen meg is mutatom.

Bács-Kiskun megye fizetős útjai

Kizárólag a megyén áthaladó M5-ös autópálya használatáért kell fizetned 2018-ban is. A megyei matrica az örkényi csomópont (53 km) és a 140-es kisteleki csomópont (140 km) között érvényes.

A Bács-Kiskun megyei autópálya matrica érvényességi területe

Baranya megye fizetős útjai

Baranyában az M6-os és az M60-as autópályák használatáért kell fizetned. A megyei matrica az M60-as Pécs Centrum (Pécs Dél) csomóponttól a bátaszéki lehajtóig (163 km) érvényes. Az M60 autópálya Pécset délnyugat felől elkerülő szakasza az 58. és az 5826. számú utak között 2018-ban is ingyenes.

A Baranya megyei autópálya matrica érvényességi területe

Borsod-Abaúj-Zemplén megye fizetős útjai

Borsodban az M3-as autópálya, valamint az ezt Miskolccal összekötő M30-as fizetős. Jó tudnod, hogy a megyei matricád a megyehatáron túl kelet felé a polgári lehajtóig (175 km), illetve nyugati irányba egészen Füzesabonyig (114 km) érvényes. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei autópálya matrica érvényességi területe

Csongrád megye fizetős útjai

Megyei matricával az M5-ös autópálya észak felé a Kiskunfélegyháza-dél csomópontig (114 km), míg délen Szerbiáig használható, az M5-ösről Szeged felett leágazó M43-ason pedig egészen a román határig haladhatsz.  

A Csongrád megyei autópálya matrica érvényességi területe

Fejér megye fizetős útjai

Fejér megyét az M1-es, az M7-es és az M6-os autópályák érintik. Budapest felé Herceghalom (27 km), Pusztazámor (23 km) és Százhalombatta-észak (25 km) csomópontokig érvényes a megyei matricád, míg az M1-esen Győr felé Tatabánya – Óváros (56 km) a szakaszhatár. Balaton felé az M7-esen Balatonvilágosig (90 km) mehetsz büntetlenül, míg az M6-oson Paks-északnál (98 km) kell lejönnöd. Az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as ugyanakkor 2018-ban is ingyenes.

A Fejér megyei autópálya matrica érvényességi területe

Győr-Moson-Sopron megye fizetős útjai

Figyelj arra, hogy Győr-Moson-Sopron megyében továbbra sincsenek ingyenesen használható gyorsforgalmi utak vagy autópálya-szakaszok. Sőt, a fizetős utak köre kicsit még ki is bővült 2018-ban az M85-ös út Csornát elkerülő második szakaszával. A Győr-Moson-Sopron megyére érvényes megyei autópálya matrica az M1-es autópályán a bábolnai lehajtó (94 km), a rajkai illetve a hegyeshalmi határátkelők között használható, míg az M86-os gyorsforgalmi úton a répcelaki lehajtóig (116 km) mehetsz vele.

Győr-Moson-Sopron megyei autópálya matrica érvényességi területe

Hajdú-Bihar megye fizetős útjai

Megyei matricával az M3-ason a hejőkürti csomópont (164 km) és Nyíregyháza-nyugat (221 km) lehajtó között autózhatsz, ez utóbbinál hajthatsz le a 338-as főútra. Fontos, hogy az M3-asról Debrecen irányába leágazó M35-ös autópálya 2018-tól egészen Berettyóújfaluig fizetős. Természetesen a megyei matricád erre az új szakaszra is érvényes!

A Hajdú-Bihar megyei autópálya matrica érvényességi területe

Heves megye fizetős útjai

Heves megyét az M3-as autópálya szeli kettő, ami megyei matricával az Aszód utáni Bag csomópont (39 km) és a mezőkövesdi (128 km) lehajtó között használható.

A Heves megyei autópálya matrica érvényességi területe

Komárom-Esztergom megye fizetős útjai

Megyei matricával az nyugati irányba Győrszentivánig autózhatsz, egészen a 6-os illetve a 112-es lehajtóig. Budapest felé is alaposan túlnyújtózkodik a szakaszhatár, erre a bicskei (39 km) lehajtóig mehetsz büntetlenül.

A Komárom megyei autópálya matrica érvényességi területe

Pest megye fizetős útjai

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik Pest megye fizetős útszakaszain. Az M1-es és az M7-esnek már a közös szakasza is fizetős, mégpedig egészen az Egér úti csomóponttól (7 km). Az M6-osért az M0-ás csomóponttól kell fizetned, míg az M5-ös a Szentlőrinci úti csomóponttól (13 km) díjköteles. Az M3-asért a Szentmihályi úttól (11 km) kell fizetned, míg az M2-es az M0-ástól fizetős. Jó tudnod, hogy az M4-es Vecsés és Liszt Ferenc Repülőtér között ingyenes, utána viszont azonnal fizetős egészen az Üllő-Gyömrő (29 km) lehajtóig.

A Pest megyei autópálya matrica érvényességi területe

Különösen bonyolult a helyzet az M0-ssal, mert ennek egyes részei ingyenesek maradtak 2018-ban is: az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz; az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz; a Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz). Jó hír, hogy továbbra is ingyenes az M0-ást az M3-assal összekapcsoló M31-es autópálya is.

Megyei matricával az M1-esen Bicskéig (39 km), az M7-esen Martonvásárig (30 km), az M6-oson Ráckeresztúrig (34 km), az M5-ösön a Lajosmizsei pihenőig (67 km), az M3-ason Hatvannál a 21-es számú főútig (55 km) lépheted át a megyehatárt büntetlenül.

Somogy megye fizetős útjai

Megyei matricával az M7-es autópályát Balatonvilágos (90 km) és Zalakomár (191 km) között veheted igénybe.

A Somogy megyei autópálya matrica érvényességi területe

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fizetős útjai

A folyamatosan épülő M3-as autópálya Hajdúnánástól (203 km) csaknem Vásárosnaményig, a 41-es számú főútig használható megyei matricával.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei autópálya matrica érvényességi területe

Tolna megye fizetős útjai

Megyei matricával az M6-os autópálya északi irányban az M8-as csomópontig használható, míg dél felé Pécsvárad – Somberek (173 km) a szakaszhatár. Jó tudni, hogy az M8-as ingyenes, mint ahogy az M9-es autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza, illetve az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza is díjmentes.

A Tolna megyei autópálya matrica érvényességi területe

Vas megye fizetős útjai

Az M86-os autópálya Szombathelytől északkelet felé egészen a beledi (126 km) lehajtóig használható megyei matrica megvásárlásával.

Vas megyei autópálya matrica érvényességi területe

Veszprém megye

Ebben a megyében van a legkevesebb fizetős útszakasz, hiszen az M7-es autópálya éppen csak átmegy Veszprém megye délkeleti csücskén. Megyei matricával az autópálya Polgárdi (80 km) és Siófok-kelet (98 km) közötti szakaszát használhatod.

Veszprém megyei autópálya matrica érvényességi területe

Zala megye

Zalában az M7-s és az ebből Szlovénia felé leágazó M70-es fizetős. A megyei matricád a horvát illetve szlovén határtól Sávolyig (183 km) használható.

Zala megyei autópálya matrica érvényességi területe

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!
0 people like this.
Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+
Youtube
Youtube
Email
RSS

Kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alapjárat