home Hasznos infók Ha ilyen autód van, akkor vigyázz a tolvajokra!

Ha ilyen autód van, akkor vigyázz a tolvajokra!

0 people like this.

Állandóan változik, hogy éppen mi az autótolvajok aktuális kedvence, de az jól látszik, hogy amiből sokat hoznak be használtan, azt hamarosan lopni is fogják!

A Volkswagen Passat, a Ford Focus és a BMW X5 modellek 2018-ban a tolvajok kedvencei a Nemzetközi Közhasznú Autóvadász Egyesület (NAKE) adatai szerint. Bár az autólopások száma évről évre csökken, ez aligha vigasztalja azt, akinek éppen elkötik a járgányát. Ezért jó tudni, hogy éppen mire utaznak a tolvajok!

A NAKE szerint egyértelmű összefüggés van a használt import és a lopások száma között, vagyis amiből sokat hoznak be az egyik évben, az a következőben jó eséllyel felkerül a legtöbbet elkötött autók toplistájára.

Volkswagen Passat lopási statisztikája
2018 első három hónapjában Volkswagen Passatból lopták a legtöbbet

2016-ban például özönlöttek a 3-as BMW-k nyugatról, 2017-ben pedig már ez volt a tolvajok abszolút kedvence. A teóriát látszik igazolni, hogy tavaly a 3-as BMW-k importja látványosan visszaesett, és láss csodát, a 2018-as lopási statisztikák szerint ezzel együtt kevesebbet is kötnek el belőle!

2018 első három hónapjában a Volkswagen, a BMW és Toyota márkájú autókból lopták a legtöbbet, ezeket követi a Ford, a Mercedes, az Opel és a Seat. Utánuk jön azonos lopásszámmal az Audi, a Nissan, a Peugeot, a Renault, a Skoda és a Suzuki, vagyis jól látszik, hogy itt már nem igaz a korábbi vélekedés, miszerint a német kocsikat viszik leginkább, hiszen a lista nagyon vegyes.

Ford Focus a lopások listáján
A Ford Focus stabilan ott van a lopási toplisták élén

Az előbbinél sokkal érdekesebb a leginkább veszélyeztetett modellek rangsora. 2018-ban eddig a Volkswagen Passat, a Ford Focus és a BMW X5 tulajdonosok aggódhatnak leginkább. Ezek után azonos lopásszámal jön a BMW 3-as, a Toyota Prius, a Mercedes E-osztály, az Opel Corsa, a Skoda Octavia, a Volkswagen Golf és a Polo, valamint a Nissan Navara.

A felsorolásban a Toyota Prius elsőre kakukktojásnak tűnik, hiszen egy viszonylag kis darabszámban futó modellről van szó. Volt azonban rosszabb is a helyzet: 2014-ben egy nagyjából két éves időszak alatt például több Priust loptak, mint Golfot vagy Astrát, pedig tizedannyi sem futott belőle Magyarországon.

Toyota Yaris lopási statisztikája
Hamarosan a hibrid autók lehetnek a tolvajok kedvencei

Ami a jövő „kedvenceit” illeti, Vezda László NAKE-elnök egy külföldi konferencián azt hallotta nyugat-európai szakemberektől, hogy ott a hibridekből, azon belül is a Toyota és a Lexus modelljeiből kötik el a legtöbbet mostanság. Szerinte ez a hullám hamarosan Magyarországra is begyűrűzhet, ezért aki hibridet hajt, legyen óvatos!

Forrás:

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!
0 people like this.
Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+
Youtube
Youtube
Email
RSS

Kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alapjárat