2023. december 24. | 18:05

Autoseum Nisse Nilsson Collection, Svédország

Következő

Ha a hollandok szeretik gyűjteni az autókat és ezt mindenki tudja, akkor ideje, hogy ugyanez kiderüljön a svédekről is. Bár a hideg és a szél nem tesz jót a klasszikus csodáknak, Svédországban rengeteg magánygyűjtemény van, ahol több száz modelles nagyságrendű autókollekciót tesznek láthatóvá a nagyközönségnek is.

Ilyen Nisse Nilsson gyűjteménye, az Autoseum is, azonban a 2008-ban megnyílt kiállítás sokkal több, mint egy autókkal telezsúfolt hangár. Nilsson az amerikai autók és úgy általánosságban az amerikai kultúra nagy rajongója volt. Az Autoseum Európa egyik legelegánsabb múzeumaként hirdeti magát, ami nem is túlzás. Sok magán autós gyűjteményt láttam eddig szabad szemmel és mind azt hirdette, hogy ők a legnagyobbak vagy a legjobbak, de a Simrishammban található rászolgál a nevére.

170 autó és 60 körüli motorkerékpár kapott helyet a tárlatban, amelynek legtöbbje az 1910-es, '20-as és '30-as évekből van, de van 1978-as Porsche 911 Targa-tetővel, tucatnyi Rolls-Royce - 16 darab van a márkából -, Cadillac modellek, Mercedesek vagy van első generációs Ford Fiesta és 2007-es Lamborghini Gallardo is. Ezek mellett olyan ínyencségek és teljesen véletlenszerű dolgok is vannak, mint két félbevágott, majd összeragasztott Volvo-fenék, NASCAR-os Toyota Tundra, vagy éppen a legelső Koenigsegg prototípusa.

Félbevágott Volvo
Forrás: Alapjárat / Tauber Ákos

A kiállításnak vannak tematikus részei, van Las Vegas-i kaszinóba öltöztetett részleg, ahol az autók mellett eredeti nyerőgépek is vannak, vagy éppen a japán sorozat, a Speed Racer 2008-as filmváltozatának Mach1-es versenyautójának replikája. Van egy terem, amelyet kizárólag Stefan “Lill-Lövis” Johanssonnak dedikáltak, aki a svéd autóversenyzés egyik legnagyobb alakja volt. Ezen kívül van még részleg, ahol csak a svéd autósport van a középpontban, de kialakítottak motoros szobát is.

Nem az autógyűjtemény az egyetlen kollekció Nilsson állományában: van gyerekjáték-, modell repülő- és hangszerkiállítás is és még egy-két vadászgép is akad. A múzeumhoz '50-es évekbeli rockabillys, Elvis-stílusú kávézó is párosul, ahol néhány tíz svéd koronáért finom, főzött kávét lehet kapni, miközben eredeti, működő wurlitzerből szól a zene.

Nisse Nilsson Collection
Forrás: Alapjárat / Tauber Ákos
Következő
Nyitókép: Tauber Ákos / Alapjárat.hu