2023. december 24. | 18:05

Cité de l'automobile, Franciaország

Következő

Következzen egy hamisítatlan francia autós kiállítás. A Cité az egyik legnagyobb autós múzeum valaha, és bár nem Art Deco-magasságú csodákat vonultat fel, viszont 98 márka 520 modelljét állították ki a szervezők, ami nem kis szám és ha megnézzük a listát, azt is láthatjuk, hogy nem mindennapi járgányokat láthatunk.

Franciaország keleti részén, nem messze a német és a svájci határoktól, Mulhouse-ban található a kiállítás, és 1978-ban alapították, egy Schlumpf nevű testvérpár gyűjteményének felvásárlása után. A testvérpár autók iránti rajongása kiskoruktól meglátszott, főképp a Bugatti modelleket imádták. Franz álma volt egy Type 35B, amelyből sikerült is vásárolnia egy példányt, mielőtt a németek megszállták volna Franciaországot a második világháborúban.

A modell a gyűjtemény központi darabja lett, és az 1960-as években még 10 másik Bugattit vásárolt a testvérpár, amelyek szintén a későbbi múzeum részeivé váltak. Az 520 autóból 123 a Bugatti gyártmánya, ezzel a Cité a legnagyobb Bugatti-kiállítás a világon. A Bugatti Royale modellből például, amelyből mindössze 7 példány készült, három ezen a kiállításon kapott helyet. Persze újabb Bugattik nem igazán szerepelnek a gyűjteményben.

A kiállítás három fő részre tagolódik: 

  • The Motorcar Experience
  • Motor Racing - itt található Franz Type 35-öse és a legtöbb Bugatti, de van itt Maserati 250F, Mercedes-Benz W125 és W154 is
  • Motorcar Masterpieces

A modellek közül a legtöbb sajnos már nem üzemképes, pedig 1977-ig, amíg a gyűjtemény a Schlumpfok birtokában volt, szerviz is működött. A múzeum nemrégiben jelentette be, hogy szeretnék ezt a szerelőműhelyt is újraindítani, hogy az autócsodákat működés közben is bemutathassák a közönségnek. Mivel a hivatalos Bugatti-szervizek száma nem sok, ez remek ötlet lehet.

Cité de l'automobile
Forrás: Pierre Vauthey / Sygma / Getty Images
Következő
Nyitókép: Tauber Ákos / Alapjárat.hu