home Közösségi, Verseny Élménybeszámoló a Kamion EB-ről + galéria!

Élménybeszámoló a Kamion EB-ről + galéria!

0 people like this.

Kamionok és szuperautók hétvégéje volt a Hungaroringen, mely eseménynek a színfalak mögül mi is részesei lehettünk.

Kamion EB

Korábban nem voltam még kamionversenyen, kicsit talán viccesen is hangzik, hogy kamionok versenyeznek, főleg egy olyan szűk pályán, mint a Hungaroring, ahol a Forma-1-es pilóták is alig tudnak előzni. Most lehetőségem volt közelebbről is szemügyre venni őket, rögtön a pénteki edzésnapon.

Utolsó simítások a pályára küldés előtt
Utolsó simítások a pályára küldés előtt

A gépek hasonlítanak egy utcai kamionhoz, de szigorúan csak hasonlítanak. Jóval kisebbek és pont annyi hely van bennük kialakítva, hogy a versenyző beférjen. Semmi felesleges plusz súly, csak az óriási motor és a vezetőfülke. A motor a fülke mögött helyezkedik el, és nagyon vártam, hogy milyen hangot fog majd produkálni, azonban azon kívül, hogy elég hangos, nincs benne semmi plusz amitől borsódzik az ember háta (ellenben óriási fekete füstöt lő ki magából).

Kiss Norbert akcióban
Kiss Norbert akcióban

A pályán mutatott teljesítmény nem volt rossz, a köridők valahol két és fél perc körül mozogtak, az élmezőny tagjai két perc húsz másodperc alá is benéztek. Sok kanyarban szinte nem is fékeznek a versenyzők, a hatalmas súly és a négy extra nagy abroncs extra tapadást biztosít, így a csikorgó gumihang sokszor az egész pályát betölti.

Sok kanyart szinte fékezés nélkül vesznek be
Sok kanyart szinte fékezés nélkül vesznek be

A kamionok szerelmeseinek minden bizonnyal élvezetes program kilátogatni a versenyhétvégére, hiszen kedvenc járműveiket a legszokatlanabb körülmények között nézhetik meg miközben szurkolhatnak kedvenc versenyzőiknek is. A magyarok esetében Kiss Norbert kétszeres bajnok igazán itthon érezhette magát, a közönség pedig egészen fantasztikus volt!

Norbert teljesítménye nem okozott csalódást, a szombati első futamot megnyerte, majd a másodikon is első helyezett lett. Vasárnap szintén egy második hellyel nyitott, ám a késő délutáni versenyen technikai probléma miatt sajnos kiesett. Ez ugyanakkor benne van a pakliban, így is nagyon szép eredményt ért el.

Kiss Norbert a dobogón
Kiss Norbert a dobogón

Az eseményt annak ajánlom, aki élvezi, ha szó szerint óriásgépek mennek egymásnak, egymás mellett, nagy fekete füstöt pöfékelve. A sebesség és a gyorsan bevett kanyarok és sikánok szerelmeseinek is volt bőven mit nézni.

A Kamion EB pontversenyét továbbra is Adam Lacko vezeti, aki három futamot is megnyert a Hungaroringen, Kissnek és a négyszeres Eb-győztes német Jochen Hahnnak egyformán 174-174 pontja van a második helyen.

Blancpain GT

A tavalyi évben került először megrendezésre hazánkban a GT sorozat, melyen természetesen mind az autók, mind a sebességük igazán látványos, és a hangjukkal sincsen probléma. Ami a versenyen szembetűnő, hogy minden autó vadonatúj, a legdrágább márkák legdrágább típusai mérik össze tudásukat.

Ferrari 458 Italia - Blancpain GT
Ferrari 458 Italia – Blancpain GT

Természetesen jelentősen át van itt is minden alakítva, csak egy pilótának van hely a sportülésben és mondhatni „szét van tuningolva” a kocsi, összességében azt kell mondjam, baromi jól néznek ki. Jelen vannak az Audi, BMW, Mercedes, Ferrari, Lamborghini, Bentley, McLaren, Porsche autói is, így nem hiába sokan a paddockban a DTM sorozathoz hasonlították a szériát, és valóban, azoknál az autóknál csak néhány másodperccel lassabbak az itt felsorakoztatottak.

Ízig-vérig pályaautó
Ízig-vérig pályaautó

A mogyoródi verseny idén a nyolcadik a Blancpain GT-ben, és bár még egy hétvége biztosan hátra van, akár már vasárnap bajnokot avathat a mezőny a francia Vincent Abril személyében.

A BlancPain GT-re és a Kamion EB-re is érvényes, hogy nagyon közönségbarát, mindent meg lehetett nézni közelről, a GT autók esetében még a motorba is bepillanthattunk, mely valljuk be őszintén, minden sportszeretőnek megdobogtatja a szívét. Láthattunk kerékcserét, mérlegelést és sokféle egyéb, autókhoz kapcsolódó műveleteket is, és még az egyik Lamborghini fülkéjét is megvizsgálhattuk testközelből.

Fantasztikus megjelenés, minden szemszögből
Fantasztikus megjelenés, minden szemszögből

A Hungaroring főépületében járni szintén igazi élmény volt, láthattuk a sajtótermeket, és a boksz utca feletti erkélyeket, ahonnan valóban élvezet nézni a száguldást és egy pillanatra elképzelni, hogy itt nemrég F1 sztárok forgolódtak.

Hétvégi programnak biztosan nem bánta meg senki, hogy kijött megnézni a kamion és sportautó csodákat, el tudom képzelni, hogy jövőre is sokan így tesznek majd. Én biztosan.

Búcsúzóul még néhány fotó:

AMG GT, különleges szín - elképesztő teljesítmény
AMG GT, különleges szín – elképesztő teljesítmény

 

Pirelli P ZERO abroncsok
Pirelli P ZERO abroncsok

 

Még egy 458 Italia
Még egy 458 Italia

 

Kékség
Kékség

 

Különleges látvány és színek - fotó a szervizútról
Különleges látvány és színek – fotó a szervizútról

 

Írta: Porkoláb Bence

Fotók: Aranyossy Medárd, Háfra Zsolt – https://www.facebook.com/zsolt.hafra?fref=ts

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!

 

 

Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+
Youtube
Youtube
Email
RSS
0 people like this.

Kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alapjárat