home Verseny Dakar rali: Szalayékat kizárták!

Dakar rali: Szalayékat kizárták!

0 people like this.

Nem folytathatta a versenyzést az Opel Dakar Team duója, kizárták a 40. Dakar rali küzdelmeiből a Szalay-Bunkoczi párost.

Hétfőn két szakaszt teljesített a Szalay Balázs és Bunkoczi László kettőse. Az első nyolcvan kilométeres táv során ki sem kellett szállnia a járműből a magyar párosnak. A második szakaszban sajnálatos módon azonban húsz kilométer után lefulladt a Crossland X, és sokat vesztegeltek honfitársaink a homokban. Miután segítséget kaptak egy kamionos legénységtől, folytathatták útjukat, de eltévedtek a cél előtt hét kilométerrel, majd egy dűne tetejéről felborult az autójuk. A nagyobb problémát az jelentette, hogy a töltés is elszállt az oldalán landolt autóból. Ekkor rövid ideig húzták Bunkocziékat, majd egy perui ralis segítségével sikerült orvosolni az áramproblémákat.

Szalay Balázs

Órák múltán kiértek az aszfaltútra, ahol várták őket a szervizesek. Önindító-csere után további problémákat kellett megoldani. Reggel hatra hozták helyre az Opel Crosslanx X-et, ekkor a tábor felé indultak Szalay Balázsék, ám 25 kilométerrel a következő rajt helyszíne előtt egy szenzorprobléma miatt ismét megállni kényszerültek. A szervizesek segítsége után sikerült időben megoldani az újabb technikai malőrt, és a mezőny után iramodhattak Szalayék.

A tengerparton gördülékenyen folytatták a felzárkózást, ám a dűnék között fellforrt a víz, mivel lyuk volt a tartályon. A tartalék vizet öntötték bele, a lyukat pedig egy sportbíró ötlete alapján a lámpatartó csavarral tömték be.

Szalay Balázsékat technikai problémák hátráltatták

Az embert és autót próbáló dűnéken gond nélkül túljutottak, ám a lejtőn egy kamion miatt meg kellett állniuk. Lefulladt az autó, amely a harmadik önindítót fogyasztotta el. A kamion segítségével elindultak, de a sötétben már nem mentek be a dűnék közé, mivel mögöttük már nem jött senki, és a kockázat túl nagy lett volna, ha újabb technikai gondjuk támad. A pályát elhagyva a táborba mentek.

A versenyigazgatóság döntése értelmében büntetéssel sem folytathatta Szalay Balázs és Bunkoczi László a 40. Dakar ralit, mivel túl sok GPS-pontot hagytak ki. A páros úgy érzi, mindent megtett az ésszerűség keretein belül, a döntést pedig elfogadja és jogosnak tartja.

„Csalódott vagyok, hiszen öt évet vártam arra, hogy visszatérjünk a Dakarra, másrészt viszont nem ostorozom magam, mert úgy érzem, mindent megtettünk, hogy versenyben maradjunk.” – mondta Szalay Balázs.

Szalay Balázs

„Ott és akkor döntést kellett hozni, és mi a lehetséges következményeket mérlegelve úgy döntöttünk, hogy kijövünk a pályáról. Most nyolcadszor álltunk rajthoz együtt a Dakaron és ez volt az első kiesésünk. Nyilván nem örül neki az ember, de ezek a kudarcok engem megerősítenek. Abban, hogy vissza akarok jönni. Nagyon jól éreztem magam a versenyen és nagyon úgy gondolom, hogy a Dakar éppen nekünk való. Komfortosan érzem magam annak ellenére, hogy volt itt minden: borulás, ásás, veszteglés. Fáj a szívem, hogy nem mehettünk tovább” – mondta Bunkoczi László.

Forrás:

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!
0 people like this.
Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+
Youtube
Youtube
Email
RSS

Kapcsolódó írások

Egy komment itt: “Dakar rali: Szalayékat kizárták!

  1. 1,Autoval kellett volna indulni,nem opel-el
    2,Miert erzek ebben a Dakar-os rallyban csak reklam-love szagot??
    3,Ami nem megy,azt nem kell eroltetni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alapjárat