home Tech Mesterséges intelligenciával felszerelt Toyoták róhatják az utakat 2020-tól

Mesterséges intelligenciával felszerelt Toyoták róhatják az utakat 2020-tól

0 people like this.

A Toyota 2020-tól beépíti a mesterséges intelligenciát a közúti autókba, de már most bepillantást engednek a rendszer működésébe egy konceptautón keresztül

A négyüléses Concept-i a Tokiói Autószalonon került bemutatásra. A jármű képes felmérni az utasok hogylétét, hangulatát, személyes preferenciáit, és képes hozzájuk igazodni, ezáltal az autó mintegy testreszabja magát az utasokhoz. A jármű érzékeli a sofőr testbeszédét, hangszínét, nyelvhasználatát, következtetéseket von le a sofőr közösségi média tevékenységéből és vezetési stílusából. Példának okáért, ha a sofőr feldúlt, akkor az autó egy kellemes illatesszenciát pumpál a légtérbe, változtatja a belső világítást pihentetőbb árnyalatokra, melegíti vagy hűti az ülést, esetleg beszélgetést kezdeményez. A Toyota szerint ez segíthet a fáradékonyság csökkentésében és az általános közérzet javításában.

Toyota Concept-i

A tesztek a következő évtized elején indulnak, a rendszer pedig az azt követő években kerülhet a piacra. A Toyota képviselői természetesen elektromos változatban gondolkodnak. A mai becslések szerint 300 kilométert tudna megtenni egy töltéssel, ám ez a szám emelkedni fog addigra, amire az autó gyártására sor kerül.

A Toyota elkötelezett, hogy a teljesen elektromos autókat mainstream autógyártásba behozza, annak ellenére, hogy korábban a hidrogén alapú meghajtás mellett érvelt az elektromos technológiával szemben. A váltást egyrészről az a kínai kormánytervezet indokolta, mely szerint kvótákat fognak bevezetni az elektromos járművek eladására, melyet a gyártóknak tartaniuk kell. Ennek megfelelően szárnyra kaptak a pletykák, hogy 2019-ben megérkezik egy erősen módosított CH-R crossover Kínába, mely megfelel a rövidtávú elvárásoknak. A globális célok elérése érdekében a Toyota bejelentette együttműködési megállapodását a Mazdával és a Denso autóalkatrész beszállítóval is.

Praktikus és zöld megoldások a Toyotától
Praktikus és zöld megoldások a Toyotától

Toyota Concept-i Ride és Concept-i Walk

A Concept-i Ride kétüléses modellje 2500 mm hosszú, 1500 mm magas, és 1300 mm széles, melyet a Concept-i Walk-kal együtt mutatnak be. Ez utóbbi egy háromkerekű eszköz, amit a járdán lehet használni. A Toyota ezt a két eszközt a mobilitási lehetőségek javítására tervezte, elérhető lesz az idősek és mozgáskorlátozottak számára is.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!
0 people like this.
Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+
Youtube
Youtube
Email
RSS

Kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alapjárat