vasárnap - 2022. October 02.
15.5 °C
szórványos felhőzet
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az autósport tripla koronája

Le Mans 24, Indy 500, Monaco GP. Ha valaki mindhárom versenyen megszerzi az első helyet, hát nagyon kevesen vannak…

A „Triple Crown of Motorsport” egy nem hivatalos díj, mely azt hivatott jelezni, hogy egy autóversenyző a pályafutása során megnyerte a Le Mans 24 órás versenyt, az Indy 500-as futamot és a Formula-1-es Monaco Nagydíjat. Nos nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy ez bizony nem sok embernek sikerült. De egészen konkréten egyetlen embernek igen, őt úgy hívják, hogy: Graham Hill.

Graham Hill igazi legenda

 

1950 és 1960 között a Monaco GP és az Indy 500 egy kalap alá tartozott ez volt a FIA World Championship of Drivers (aztán átnevezték később Forma-1-re). Az Indy 500 az 1961-ben kiszállt a sorozatból, ezzel jelentősen megnehezítették azon pilóták dolgát, akik mindkét versenyen szerettek volna indulni. 1987-ben pedig a két versenyt gyakorlatilag egymásra szervezték, ugyanarra a napra, vagy néhány nap eltéréssel, így ez szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt.

A „Triple Crown” így ma már úgy lehetséges, hogy egyik sorozatból valakit elengednek, hogy versenyezzen a másikban, mint 2017-ben Fernando Alonso-t, akit csapata, a McLaren Honda engedett el a tengerentúlra. Ez azonban tényleg kivételes eset a mai sportvilágban, ugyanis a szponzorok és a csapatérdekek nem biztos, hogy ezt megkívánnák.

A Le Mans 24 órás verseny jellemzően júniusban kerül megrendezésre, így az nem szokott útban lenni, a jelenlegi F1-es mezőnyből is vesznek részt pilóták a világ egyik legrégebbi autóversenyén (1923-ban volt az első). Így nyert Nico Hulkenberg 24 órás versenyt 2015-ben.

Le Mans 24 órás verseny

 

A felkészülést jelentősen nehezíti az is, hogy egész más kategóriákról és autókról van szó, így aki egyikből átül a másik autóba, nem árt alaposan tanulmányozni és edzéseket végezni vele. Nem mellesleg hirtelen új csapatban, új emberekkel kell együtt dolgozni, ami szintén nem mindig megy zökkenőmentesen, ráadásul ugye itt a győzelemért megy a csata, nem csupán pontokért.

Graham Hill egyedüliként a Földön tudta megnyerni mindhárom versenyt. A jelenleg aktívak közül Juan Pablo Montoya rendelkezik Indy 500 és Monaco GP győzelemmel, neki még van lehetősége megnyerni a Le Mans 24 órás versenyt. Én személy szerint szívből kívánom, hogy sikerüljön neki ez a csodálatos bravúr. Meg kell említeni A. J. Foyt, Bruce McLaren és Jochen Rindt, legendás versenyzők neveit, akiknek egy győzelem hiányzott az elképesztő bravúrhoz.

Juan Pablo Montoya zseniális versenyző

 

A mai F1-es mezőnyből nagy kérdés, hogy kik azok a versenyzők, akik akár a széria közben vagy utána más kategóriák kipróbálására adják a fejüket. Korábban ez gyakoribb jelenség volt, most nagy kérdés, hogy kik mernek majd kalandozni.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!