péntek - 2022. december 02.
1.5 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A világ 10 legkülönlegesebb útja

2018. március 11. | 05:17

Elhoztuk a Föld legkanyargósabb, legmeredekebb vagy éppen a legszűkebb útjait az Antarktisztól Ausztrálián át egészen Norvégiáig!

1. A világ legmeredekebb utcája

Baldwin Street, Dunedin, Új-Zéland

A világ legmeredekebb utcája Dunedinben, Bruce McLaren szülőországában, Új-Zélandon található. Az átlagos emelkedése 1:5, mely azt jelenti, hogy minden vízszintesen megtett 5 méteren 1 métert mész függőlegesen is. Az utca maximum emelkedése 1:2,86, vagy 19 fok, illetve 35%, vagyis minden vízszintesen megtett 2,86 méter 1 méter függőleges emelkedést is jelent. A Baldwin Street számít Dunedin legnagyobb turistalátványosságának.

2. A világ legkanyargósabb utcája

Lombard Street, San Francisco, Egyesült Államok

A San Franciscóban található Lombard Street híres arról a meredek szakaszáról, mely nyolc szűk kanyart is tartalmaz. Ezt a szakaszt tartják a világ legkanyargósabb utcájának. Az útszakasz sétálva, illetve autóval haladva is komoly élményt jelent a turisták számára.

3. A világ legszélesebb utcája

9 de Julio Avenue, Buenos Aires, Argentína

A sugárutat 1816. július 9., Argentína Függetlenség Napjának tiszteletére nevezték el. Az út 1 kilométer hosszú, mindkét irányban hét (!) sávon lehet haladni. Ha ez nem lenne elég, mindkét oldalán található egy-egy párhuzamos, kétsávos utca. Az oldalsó utcák és a főút között széles járdaszegélyek vannak. A Plaza de la República a Buenos Ares-i obeliszkkel (Buenos Aires leghíresebb emlékműve) a sugárút közepén áll.

4. A világ legszűkebb utcája

Spreuerhofstraße Street, Reutlingen, Németország

Az 1727-ben épült utca legszűkebb pontja 31 cm, legszélesebb pontja 50 cm. Hivatalosan a város 77-es számú utcájaként tartják számon.

5. A világ leghosszabb útja

Yonge Street, Ontario, Kanadai és Pánamerikai Autópálya

A Yonge Street az Ontario-tó partjait köti össze a Simcoe-tóval. Korábban a Guinness Rekordok Könyvében is szerepelt a maga 1896 km-es hosszúságával. A rekordtól azonban megfosztották, mivel a Yonge Street nem része a 11-es számú autópályának, mely az út nagy részét kiteszi. A rekordok könyvében most a Pánamerikai Autópálya viseli a leghosszabb közlekedésre alkalmas út címét, egy szerény 48 000 km-es úthálózattal, mely egészen Alaszkától Argentínáig húzódik.

6. A világ leghosszabb közúti alagútja

Lærdal Alagút, Norvégia

A 24,5 km hosszú alagút Lærdalt és Aurlandot köti össze. Az alagút kétsávos, és része az Oslót és Bergent összekötő új autópályának. Az autópálya kompok és nehéz hegyeken való átkelés nélkül biztosítja a két város közti forgalom haladását.

7. A világ legveszélyesebb útja

A Halálút, Bolívia

A fővárostól, La Paztól Coroicóig húzódó útszakaszt halálútként emlegetik, és nem ok nélkül, ugyanis ez az út évente 2-300 ember életét követeli.

8. A világ legfagyosabb útja

McMurdo Déli Sarki Autópálya, Antarktisz

A Déli Sark Traverzeként is ismert, 1 601 km hosszú havas út az antarktiszi McMurdo állomást köti össze az Amundsen-Scott állomással. A nyomvonal nem aszfaltozott, hanem zászlókkal van kijelölve.

9. A világ legmonotonabb útja

Az Eyre Autópálya, Ausztrália

Ez az 1 664 km hosszú út köti össze Nyugat-Ausztráliát Dél-Ausztráliával a Nullarbor Síkságon keresztül. Az út mentén csak néhány város található, a látkép is ritkán változik, úgyhogy valószínűleg ez a világ legunalmasabb útja.

10. A világ legmagasabban fekvő útszakasza

Millau Viadukt Híd, Franciaország

A világ legmagasabban fekvő útja a világ legmagasabb hídja felett húzódik, ez a Millau Viadukt Híd. A híd útburkolata 343 méterrel van a tengerszint felett.

 

  • Címkék:
  • Top

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!