2023. február 05. | 08:54

9. Lewis Hamilton és Nico Rosberg, Mercedes (2013-2016)

Következő

Fiatal korukban barátok voltak, a gokartos években egy csapatban versenyeztek. Lewis Hamilton és Nico Rosberg kapcsolatában azonban drámai változás állt be, amikor 2013-ban a brit a Mercedes istállóhoz igazolt.

Már a 2013-as szezon elején dúlt kettejük között a feszültség, a hibrid korszak 2014-es kezdetétől pedig éveken át róluk szólt a világbajnoki címért folytatott küzdelem. Abban az évben Hamilton lett a végső győztes, a Mercedes két pilótájának csatája egész évben izgalmas pillanatokat és néhány ütközést is hozott.

2015-ben Hamilton megvédte címét, Austinban matematikailag is bebiztosítva az elsőséget. A verseny után fagyos volt a levegő a pihenőben, Rosberg és Hamilton között ekkor történt a hírhedt sapkadobálás.

Majd következett a 2016-os, puskaporos hangulatú szezon. Rosberg egy komoly győzelmi sorozattal indított, a Spanyol Nagydíjra már 43 pont előnnyel érkezett. Barcelonában az első körben összeakadtak a Mercedes pilótái, mindketten kiestek, a lehetőséget kihasználva Max Verstappen megszerezte pályafutása első F1-es futamgyőzelmét.

Az Osztrák Nagydíjon aztán megint túlfeszítették a húrt, a heves csatában megint összeértek. Toto Wolff csapatfőnök egyenesen „agyatlannak” titulálta versenyzői viselkedését. A világbajnoki címről a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj döntött, Rosberg 12 pont előnnyel érkezett, így Hamiltonnak nem a saját kezében volt a sorsa.

A brit pilóta a verseny egy pontján figyelmen kívül hagyta a csapatutasítást, szándékosan lassította a mezőnyt az élen, hátha valaki Rosberg elé kerül. A taktikázás ellenére a németet a 2. helyen intették le, így ő lett 2016 világbajnoka. A csúcson Rosberg ki is szállt a Száguldó Cirkuszból, az idény végén szögre akasztotta a sisakot.

Következő
Indexkép: Clive Mason / Getty Images