2024. február 16. | 17:48

A TOP 10 legmegbízhatóbb használt kisautó 2024-ben - 1. rész

Következő

10. MINI (három ajtós, klasszikus kialakítás; 2014- ) – 96,7%

Igencsak átlagon felüli megbízhatóságról tett tanúbizonyságot a tíz legjobb kisautó, amelyek közül az egyik a bajor prémiummárka, a BMW gondozásába tartó MINI klasszikus háromajtósa. A One és Cooper néven is kapható apróság 96,7%-os összesített értékeléssel állt meg a lista tizedik helyén - mi is próbáltuk még 2018-ban.

A tulajok elmondása alapján mindössze a modellek 13%-át érintette valamilyen probléma. Ráadásul ezek nagy része semmilyen használati korlátozást nem jelentett, mivel főként a kasztnit vagy a belső tér elemeit érintette.

Néhány esetben a klíma meghibásodása okozott váratlan és kellemetlen pillanatokat, ám gyors és általában ingyenes javítással megoldódtak ezek is. Összességében a javítások 83%-át állták a szervizek, a fizetős munkák is megálltak maximum 90 ezer forintnál. Pozitívum, hogy az autók mindegyike járóképes maradt, és a szükséges kezelések 83%-a sem tartott tovább egy hétnél.

Forrás: MINI

9. Dacia Sandero (2013-2020) – 96,8%

Nem mai csirke a románok népszerű kisautójának második generációja, hisz több mint tíz éve érkezett a piacra, és már lassan négy éve váltotta le a harmadik széria. A What Car? információi szerint a használók ötöde szembesült valamilyen gonddal a Sandero használata közben.

A fő problémák között a motor, illetve a sebességváltó vagy kuplung meghibásodása szerepel, amelyek mind vezethetetlenné tették az autókat. Ezek ráadásul garanciaidőn túli javításokat eredményeztek, amik 225 és 450 ezer forint közötti számlákat szültek. Az összes így meghibásodott modell több mint egy hetet töltött a műhelyben, mindezek ellenére előkelőbb helyet szerzett meg a Sandero, mint a MINI, mivel nem minden ötödik használó járt ennyire pórul – sokaknál csak apróságok jelentkeztek.

Forrás: Dacia

 8. Kia Picanto (2017- ) – 97,5%

Már megszokhattuk, hogy a koreaiak modelljei a megbízhatósági versenyeken rendre elöl végeznek, nincs ez másként a Kia legkisebb négykerekűje esetében sem - amit 2021-ben vettünk alaposabban górcső alá. A Picanto jelenlegi szériája már lassan hét éve van velünk, így bőven szereztek vele tapasztalatot a tulajdonosok.

Szerencsére nem annyira rosszakat, ugyanis mindössze az autók 10%-ával fordult elő valamilyen malőr. Az elsődleges gond a sebességváltót vagy kuplungot érintette, amit a belső tér hibái, illetve az infotainment rendszer bakijai követ.

Tízből hatszor a Kia állta a költségeket, a többieknél maximum 135 ezer forintos számla született. A Picantók mindegyike üzemképes maradt és a szükséges javítások 60%-át egy nap alatt elvégezték rajtuk, de a többit is egy héten belül.

Forrás:Kia

=6. Hyundai i10 (2020- ) – 98,4%

Ha a Kia Picanto megbízható modellnek számít, akkor az édestestvér Hyundai i10 sem maradhatott le a listáról, ráadásul még egy kicsit jobbnak is bizonyult. Érdekes módon itt leginkább a kasztnival és a beltérrel kapcsolatban volt oka bosszankodnia a tulajdonosoknak - mi ezt a 2020-as teszteléskor nem vettük észre.

Egyébként mindössze 10%-ukat érintette valamilyen gond, ám mindet ingyen javította a márkaszerviz. Viszont az esetek felében ez több mint egy hetet vett igénybe.

Forrás: Hyundai

=6. Honda Jazz (2020- ) – 98,4%

Egy újabb márka lépett be a legmegbízhatóbbak klubjába, ráadásul a Hyundai minijével megegyező szinten. Az ötödik generációs Honda Jazz az elődök örökségét viszi tovább, vagyis a lehető legkisebb méretből a legnagyobb utas- és csomagteret kínálja.

Bár nincs még régóta a piacon, a britek közül sokan választották imént leírt erényei miatt, így bőséges tapasztalat áll rendelkezésre megbízhatóságáról is. Csupán az autók 7%-ával szemben merült fel kifogás, illetve mindet ingyen orvosolta a márka.

A leggyakoribb problémák között az akkumulátorral és elektronikával kapcsolatos dolgok szerepelnek, valamint az infotainment rendszer is rakoncátlankodott néha. A javítások 78%-ában nem kerültek vissza egy héten belül az autók tulajdonosukhoz, ez rontott a megbízhatósági rátán a Honda esetében.

Forrás: Honda

De vajon mit tudnak a többiek, hogy még ezeknél is kevesebb gond akadt velük? Lapozz, és kiderül!

Következő
Borítókép: Toyota